ÇOCUKLAR İÇİN “HOŞ GELDİN RAMAZAN” ETKİNLİĞİ
Ramazan ayı içerisinde evinizde, parkta, camide siz de çocuklar için bir kutlama etkinliği organize edin. Biz tecrübemizi detaylı bir şekilde aktarıyoruz, inşallah işinize yarayacaktır…
1. 4-6 yaş grubu çocuklarla böyle bir etkinliğe giriştiğinizde unutmamanız gereken ilk şey “dikkat sürelerinin kısa oluşudur.” Ayrıca dikkatleri çok da çabuk dağılır. İyi bir planlama yapılmazsa etkinlik boyunca yetişkinlerin tek işi çocukları toparlamak ve bir arada tutmaya çalışmak olabilir.
Etkinliğe başlarken konuya giriş yapmak ve çocukların dikkatini çekmek için biz ilk olarak “Niloya – Sahur” çizgi filmini izlettik.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=Ie-OlYKfjq0
6 dakikalık bu çizgi film bittiğinde birkaç cümle ile Niloya’nın ne yapmaya çalıştığından, gece gece niye davul çalındığından bahsettik. Soru-cevap yöntemiyle çocukları “sorulara cevap veremeseler bile” aktif tutmaya çalıştık. Ayrıca cevapları vermeyi fazla uzatmadık ki sıkılmasınlar. En sonunda konuyu şöyle toparladık:
“Ramazan’da geceleri davulcular davul çalarak insanları sahura uyandırır. Sahur zamanında yetişkinler kalkıp yemek yerler çünkü ertesi gün hiçbir şey yemeyeceklerdir. Ramazan ayında gün boyu bir şey yememeye oruç tutmak denir. Sonra akşam olduğunda büyüklerimiz iftar yaparlar ve yemek yerler. Ama oruçlarını kolay tutabilmeleri için gece kalkmaları çok önemli. Ne dersiniz? Biz de davulcu olup büyüklerimizi sahura uyandıralım mı?”
Çocuklar hep bir ağızdan “Eveeeet” dediler adet olduğu üzere ?
2. Ardından annelerinin de yardımıyla her biri kendisine davul yaptı. Davul için malzeme listesi:
- Mukavva (70X100)
- Folyo
- Asetat kağıdı
- Sıvı yapıştırıcı
- Kahverengi koli bandı
- Lolipop (Tokmak için)
Mukavva geniş kısmı kullanılarak 10 cm eninde şeritlere ayrılır. 100 cm uzunluğundaki mukavvadan 10 adet şerit çıkar. Şeritler bir tatlı tabağı büyüklüğünde daire haline getirilir ve birleşim yerinden zımbalanır. Oluşan halkanın alt ve üst tarafları folyo ile kaplanır. Halkanın dış kısmına koli bandı sarılır, böylelikle folyo halkaya sabitlenir ve davul rengi elde edilir. Asetat kağıtları tatlı tabağı büyüklüğünde daire şeklinde kesilir. Halkanın folyo ile kaplanmış alt ve üst kısmına yapıştırılır. Folyo güzelce gerdirilirse asetat folyoya yapışır ya da kenar kısmından kuvvetli bir sıvı yapıştırıcı ile yapıştırılabilir. Lolipop da folyo ile kaplanır ve tokmak olarak kullanılır.
(Ön hazırlık olarak biz evde mukavvayı şerit haline getirdik, asetat kağıtlarını daire olacak şekilde kestik. Birleştirme işlemlerini etkinlik esnasında yaptık. Kalabalık bir grubunuz yoksa davulu yoğurt kovası ile de yapabilirsiniz.)
Bütün çocukların davulu ve tokmağı hazır olunca anneler uykuya daldılar. Biz de mani söyleyip davula vurarak onları uyandırmaya çalıştık. Üçüncü maniyi de söyledikten sonra daha önce kendilerine tembih ettiğimiz gibi anneler sahura uyandılar. Okuduğumuz maniler:
Bu aya sultan ay derler
Kaymak ile baldan yerler
Ezelden adet kılınmış
Bekçiye bahşiş verirler
Göz aydın hepimize
Mübârek günler bize
Onbir ayın sultanı
Hoş geldin evimize
Onbir ayın sultanı
Kıymetlidir her ânı
Süslersin şu dünyayı
Hoşgeldin yâ Ramazan
3. Davul etkinliğimiz bitince davulları annelere teslim edip ortadan kaldırdık ki diğer etkinlik esnasında cezbedici olmasınlar. Çocuklara “Dedektifçilik oynamak ister misiniz?” diye sorduk. Dikkatlerini toplamak için önceden hazırlamış olduğumuz karton büyüteçleri dağıttık. Büyüteç malzemeleri:
- Renkli Karton
- Şeffaf Dosya
Karton büyüteç şeklinde kesilir, ortası da kesilip arka tarafına şeffaf dosyadan kesilen daireler yapıştırılır.
Çocuklar büyüteçleri alınca “Dedektiflik gizli bir iştir o yüzden sessizce toplanın” diyerek hepsini yakınlaştırdık. Gizliliğe dikkat ederek aradığımız şeyin özelliklerini saydık. Avuç içlerine not alıyor gibi yaptılar. Öncesinde biz oyuncaklar dolu bir hediye kutusunu evdeki bir çekmeceye saklamıştık. Bu kutuyu Kadir Gecesi ile ilişkilendirdik.
“Çocuklar aradığımız şeyin ismi “Kadir Gecesi.” Allah onu Ramazan gecelerinden birine saklıyor. Onu bulan müslümanlara da pek çok hediye veriyor. Şimdi onu evin her köşesinde arayalım” deyip grup halinde odadan odaya geçerek kutuyu aradık. En sonunda çekmeceye ulaştık ve kutuyu bulduk. Sonra kutuyu da alıp bir masanın etrafına oturduk. Fakat o da ne? Kutunun iki tane şifresi vardı, onları söylemeden açılmıyordu. Çocuklarla beraber besmele çekip salavat getirdik ve kutunun kapağı açıldı. Çocuklar da içindeki hediyeleri kapıştılar. Bir süre hediyelerle oynamalarına izin verdik. Ardından hediyeleri de annelere teslim edip diğer etkinliğe geçtik.
4. Son etkinliğimiz bir kapı süsü yapmaktı. Bunun için evde bazı ön hazırlıklar yaptık. Simli kartondan yıldız ve ay figürleri çıkarıp, mukavvadan çelenk şekli çıkarmıştık. Etkinlik esnasında çocuklar yine annelerinin yardımıyla sadece birleştirme işini yaptılar. Malzeme listesi:
- Mukavva
- Farklı renkte simli kartonlar
- Yapıştırıcı
Bu etkinliğin öncesinde çocuklara ayın hilal şeklini tanıttık. Ramazan ayının geldiğini gökyüzünde hilali gördüğümüzde anladığımızı anlattık. Bu kapı süsü sayesinde komşularımıza Ramazan ayının geldiğini ilan edeceğimizi de ekledik.
5. Kapı süsleri yapıldıktan sonra çocuklar ellerini yıkadılar ve onlar için hazırlanan yiyecekleri yemeye koyuldular. Yemekten sonra iki oyun oynadık. İple “Kara-Deniz” oyunu ve halat çekme yarışması… En sonunda da mekanı süslediğimiz balonları çocuklara vererek serbest oyun oynamalarına izin verdik.
Önemli Not: Balonları özellikle sona bıraktık çünkü ortada olduklarında çocukları hiçbir etkinliğe dahil etmek mümkün olmazdı.
Umarız okuyanlara fikir verir ve daha güzel etkinlikler organize etmelerine yardımcı olur. Hayırlı, vicdanlı, imanlı nesiller yetiştirmek için Rabbimiz yardımcımız olsun…